Witamy na Forum Gdzie Żyjemy

Witaj! Logowanie Rejestracja

Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 4.25
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Słońce nad Płaską Ziemią
(09-12-2017, 11:35 PM)ARTUROS1 napisał(a): Witam ;)
śledzę  temat płaskiei ziemi i mam  takie  pytanie  co i  jak  utrzymuje słońce i księżyc  ,  przecież muszą mieć   duży  ciężar  , co je utrzymuje  ?  to  nie  balony  ;)
czasami pokazują w filmikach  jak  chmury są  przed słońcem i  jednocześnie za nim  hymmmm , jak  to  możliwe  jak  niby  słońce  jest  na  wysokości  5 tyś kilometrow    ?

Wydaje mi się że błędnie zakłada sie iz słońce czy księżyc to obiekty fizyczne o okreslonym kształcie...a co jesli to tylko emisje swiatła z nieznanego nam żródła...lub co jest mi blizsze moc Boża...
Odpowiedz

Odpowiedz

Odpowiedz
Scifun wypromował tekst "zachód słońca" jako rzekomy argument w kwestii kulistości ziemi, jednak wciąż nikt z kulo-głowych nie może mi wytłumaczyć albo zaprezentować demonstrowalnie, jak zachód słońca miałby wyglądać na wirującej ziemi-kuli ze słońcem, które jest 109 razy większe i trwać nawet ponad godzinę? Przecież zachód słońca powinien następować w krótkiej chwili, jak tylko słońce przekroczy tzw. linie terminatora. Powinno to trwać moment, natomiast rzeczywistość pokazuje nam coś zupełnie innego, doświadczamy długich i powolnych zachodów słońca.

Zamiast bezmyślnie powtarzać teorie fantastyki-naukowej, może któryś z fanów kosmicznych-kul pokaże wszystkim jak wyglądałyby powolne zachody słońca na praktycznej demonstracji? Wzorujcie się na danych z Żydo-pedii, czyli weźcie swój globus i źródło światła (najlepiej aby było około 100 razy większe) i zaprezentujcie to co wasi masońscy guru głoszą, czyli pokażecie powolne ponad godzinne zachody słońca z uwzględnieniem danych powszechnie nauczanej Fizyki Teoretycznej.

Zapewne nikt nie zaprezentuje praktycznej demonstracji, bo od razu wyszłoby, że nie mielibyśmy zachodów słońca, tylko błyskawiczne przejścia dnia w noc i nocy w dzień, co tylko po raz kolejny potwierdza, że trolle są tylko od krzewienia dezinformacji i zajmowania naszego czasu bezproduktywnymi monologami, które nie prowadzą do niczego merytorycznego, jednak dobrze by było aby któryś z trolli w końcu ruszył dupę i wykonał eksperyment, a nie tylko owczo klepał w klawiaturę powtarzając absurdalne tezy pseudo-nauki jako swoją mantrę. Ja cały czas czekam aż ktoś zaprezentuje demonstrowalnie powolne zachody słońca na wirującej-kulce ze źródłem światła ponad 100 razy większym.
Odpowiedz
(02-18-2018, 12:18 PM)Real World napisał(a):

Mam pytanie.
Dlaczego kamera w filmie wideo podąża za słońcem,
a w przedstawionej wizualizacji ruchu ziemi operator stoi nieruchomo?
Wystarczy poruszyć operatorem w wizualizacji
i ruch słońca staje się jasne i oczywisty.
Odpowiedz
(04-23-2018, 10:56 PM)lennyMam pytanie napisał(a): Dlaczego kamera w filmie wideo podąża za słońcem,
a w przedstawionej wizualizacji ruchu ziemi operator stoi nieruchomo?
Wystarczy poruszyć operatorem w wizualizacji
i ruch słońca staje się jasne i oczywisty.

Ponieważ to Słońce się porusza nad naszymi głowami, i jakby kamera za nim nie podążała, to jest logiczne że by go nie uchwyciła.
W wizualizacji operator stoi nieruchomo, ponieważ tam jest prezentowany fikcyjny model ziemi-kuli na której to stoi ten operator i dlatego tam porusza się kula a nie on, bo to jest wersja Heliocentryczna a nie Geocentryczna z płaską ziemią.
Odpowiedz
(02-17-2018, 01:44 AM)Real World napisał(a):

Hej. Od razu zaznaczę ze nie jestem trollem, przekonałam się natomiast ze ziemia jest płaska. Mam tylko pytanie, ponieważ nie jestem żadnym naukowcem ani ścisłym umyslem.. jak wyjaśnić to ze w ciągu dnia widoczny jest np polksiezyc? Co wtedy rzuca na niego cien? Zdaje sobie sprawę ze on wcale nie musi byc sfera czy kula ale mimo wszystko czasem widać "pelnie" - jego okrąg. Z góry dzięki za odp Smile
Odpowiedz
(06-08-2018, 05:05 PM)Lili napisał(a): Hej. Od razu zaznaczę ze nie jestem trollem, przekonałam się natomiast ze ziemia jest płaska.  Mam tylko pytanie, ponieważ nie jestem żadnym naukowcem ani ścisłym umyslem.. jak wyjaśnić to ze w ciągu dnia widoczny jest np polksiezyc? Co wtedy rzuca na niego cien? Zdaje sobie sprawę ze on wcale nie musi byc sfera czy kula ale mimo wszystko czasem widać "pelnie" - jego okrąg.   Z  góry dzięki za odp Smile

A skąd ja mam wiedzieć czemu księżyc ma swoje fazy?
Przecież nie było mnie tam, nie jestem Stwórcą/Bogiem czy jakkolwiek inaczej go nazwiesz by zdefiniować ten projekt.
Możemy obserwować, badać i poszukiwać odpowiedzi a nie udawać że znamy wszystkie odpowiedzi jak "nauka" ma to w zwyczaju, tylko szkoda że tak często zmienia zdania ukazując swoje pseudo-naukowe podłoże.
Odpowiedz
https://www.youtube.com/watch?v=rAvaA8zL2YI

Ciekawe co na to SkajFan...
Odpowiedz
Ten ostatni filmik jest bez sensu. sugeruje on, że oddalanie się obiektu od nas powoduje magicznie, iż zdaje się on odsuwać w którąś stronę.
Kilkukrotnie leciałem samolotem, obserwując miejsca oddalone ode mnie o dziesiątki kilometrów. Nigdzie nie uciekały.
A słońce to robi. Chowa się za horyzontem. I tyle. Z tym nie da się dyskutować, wpierając samemu sobie, że perspektywa. Prawda jest taka, że słońce zachodzi i trzeba to wyjaśnić. Odnośnie zaś filmiku RealWorld 2 posty wcześniej- słońce znajduje się nisko nad horyzontem i świeci. Przez zbliżenie udaje się pozbyć z kadru części światła sprawiającego wrażenie, że słońce jest większe- zoom ujawnia, że słońce jest nisko nad horyzontem i tyle. Jakby nagranie potrwało chwilę dłużej, słońce by zaszło.
A uprzedzając zarzuty- sam nieraz obserwowałem zarówno zachód jak i wschód słońca- polecam lornetkę i przyciemnione szkła, które usuną fałszywe wrażenie, że słońce jest większe.
A wydaje się większe, bo tak robi każde źródło światła. spójrzmy na mocną żarówkę normalnie i mrużąc oczy- raz jest kulą światła, raz świecącym w kuli drucikiem.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości